Tilmeldimg til 2024

Tilmeld dit klassiske køretøj her

 Direkte link til  YourTicket!

tirsdag den 26. august 2014

Havearbejde og arkæologi

De første spadestik er taget til sten nummer to. Den kommer til at stå på nordsiden af Scandics varegård, hvor der går en sti fra parkeringspladsen ind på området. Otto og jeg skulle ikke grave meget dybere end et spadestik ned for at lave plads til fundamentstenen - men det viste sig alligevel at være dybt nok til at finde noget helt, helt særligt... Det skal nok blive flot med en sten op af det lille bonsai-agtige træ. Hvor grafikken på den første sten er fra den første løbsplakat, har vi valgt plakaten fra det sidste løb, Scalextric-løbet, som grafik til denne sten. Så er der ligesom en start og en slutning på fortællingen.

Da jeg stak spaden i jorden derude, kunne jeg ikke lade være med at tænke på de gutter, der gennem tiderne har påstået, at banen ligger derude endnu - den har bare fået jord på. Da jeg så rent faktisk gravede et par klumper asfalt op af jorden, begyndte det at blive spændende. Men herregud, det kunne jo være asfalt fra ... ja, ikke rigtig noget andet end racerbanen egentlig. Ved anlæggelsen af Scandic kunne der måske godt have være etableret en midlertidig vej eller lignende, men da jeg så ved siden af fandt en del af en gennemrusten hegnspæl, følte jeg mig overbevist: Der må have ligget en bunke af nedrivningsrester dér, hvor vi gravede ud til stenen.

Jeg har ladet mig fortælle, at det ikke er muligt at kulstof 14-datere asfalt, så det bliver svært at bevise noget. Men som Jeppe jeg læste på universitet med, altid sagde: "Det er, hvad det er" - asfalt fra Roskilde Ring (fundet 2014)




mandag den 25. august 2014

Ringen rundt - igen

I onsdags var jeg vært ved den her på bloggen føromtalte byvandring på Roskilde Ring. Den var kommet i stand gennem Roskildes lokalhistoriker nummer ét: Lotte Fang. Lotte har arrangeret byvandringer gennem to årtier, hvoraf jeg selv har været med som gæst på flere af dem. Det var selvfølgelig med en vis stolthed jeg sagde ja, da hun foreslog om ikke jeg kunne afholde én på Ringen. Jeg havde jo også prøvet det før, da jeg viste MG-klubbens medlemmer rundt derude sidste sommer - et ret velbesøgt arrangement syntes jeg selv, da de mødte over 50 mand (M/K) op.

Sætternissen havde været på spil hos den lokale gratisavis, så de første mennesker var stimlet sammen ved stenen på Søndre Ringvej klokken halv syv. Da klokken var cirka fem minutter i syv, var der nærmest trafikkaos ved Shell og Aldis parkeringspladser - og jeg havde alvorlige sommerfugle i maven over de mange mennesker, der var mødt op. Efter et kvarters tid gik vi fra Pirelli-svinget op på stien bag dommertårnet, og en mand kom op til mig og spurgte, hvem der talte os. Jeg svarede, at jeg ikke vidste vi skulle tælles. "Det plejer vi at blive på de her byvandringer," svarede han og meldte sig frivilligt til tjansen.
Da jeg spurgte ham lidt senere hvor mange vi var, svarede han, at han mistede tråden, da han passerede de to hundrede. En anden måtte give fortabt ved 240.

Det var helt overvældende, at så mange ville høre mig fortælle om Ringen - og da jeg efterfølgende talte med DASU's tidligere præsident C.C. Hansen, der også var med på rundturen, delte han min overraskelse over, at en byvandring en helt almindelig onsdag aften på Roskilde Ring kan trække så mange mennesker til. Det var fantastisk at opleve, og det gjorde mig kun endnu mere sikker på, at der er mange, der kan få glæde af vores virtuelle museum, når det åbner næste sommer.